Kuchnia

Przez wielu specjalistów z branży kulinarnej to właśnie kuchnia turecka uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, a tureckie potrawy nie mają sobie równych. Warto dowiedzieć się czym charakteryzuje się kuchnia Turcji i jakie potrawy skosztować w pierwszej kolejności odwiedzając ten wspaniały kraj.

Ze względu na swoją bogatą historię i lokalizację, Turcja może pochwalić się niesamowicie zróżnicowaną kuchnią, która zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wymagających i najbardziej wybrednych smakoszy. W tureckich potrawach dostrzec można wpływy wielu kultur, zwłaszcza azjatyckich i śródziemnomorskich. Tureckie potrawy stanowią oczywiście jedną z największych atrakcji wycieczek do tego pięknego kraju. Kuchnia regionu Morza Egejskiego jest bardzo podobna do kuchnie greckiej, czyli jest stosunkowo lekka i opiera się głównie na oliwie z oliwek. Południowy Wschód Turcji jest zdecydowanie bliższy kuchni arabskiej i bardzo wyraźnie można tutaj zaobserwować ogromne wpływy kurdyjskie.

Kuchnia turecka charakteryzuje się przede wszystkim bardzo intensywnym smakiem i aromatem. Do przygotowania większości tureckich potraw używa się wielu ziół i przypraw. Warto wspomnieć również i o tym, że spora część z nich ma ogromne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie. Podstawowym składnikiem praktycznie wszystkich tureckich deserów jest oczywiście cynamon, który bardzo często dodaje się również do potraw mięsnych (na przykład do dolma). Jedną z najważniejszych przypraw jest magiczna papryka pul biber, która charakteryzuje się lekko słonym smakiem. Kuchnia turcji nie może obejść się również bez pieprzu, który dodawany jest niemal do wszystkich potraw.

Kuchnia turcji
Z racji tego że zdecydowana większość Turków to muzułmanie, to w tamtejszych barach i restauracjach większość mięs serwowana jest oczywiście zgodnie z doktryną halal. W Turcji rzadko kiedy można spotkać dania z wieprzowiny, a prym wiedzie popularna baranina. Współczesna kuchnia turecka pełna jest przede wszystkim dań mięsnych opiekanych na żywym ogniu. Godne polecenia są między innymi: pulpeciki z mielonej baraniny i kofty. Ze względu na lokalizację w Turcji można spotkać również wiele dań rybnych i owoce morza.

Kuchnia turecka to nie tylko mięsa, ale również prawdziwe bogactwo kolorowych owoców i warzyw, które przypadną do gustu przede wszystkim osobom stroniącym od mięsa. Godna uwagi jest między innymi przepyszna zupa z soczewicy oraz mercinek aorbasi. Wśród turystów bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się także Imam bayildi - niesamowita potrawa ze smażonych bakłażanów, z dodatkiem czosnku, pomidorów i bazylii. W ostatnim czasie olbrzymim zainteresowaniem cieszą się również wegetariańskie kebaby, czyli grilowana cukinia podawana w picie z przepysznym jogurtem i warzywami. Narodowym daniem Turków nie jest popularny w Polsce kebab, tylko Musaka.

Turcy mają zdecydowanie inne priorytety w kwestii stosowania sztućców. Tureckie potrawy charakteryzują się zupełnie inną strukturą niż typowo europejskie. Dania są bardziej rzadkie i wilgotne, dlatego też najbardziej rozpowszechnione i swojskie jest jedzenie łyżką. W codziennym domowym jedzeniu widelce są bardzo rzadko stosowane, z kolei noże są praktycznie niewykorzystywane. W Turcji bardzo popularny jest także zwyczaj jedzenia z jednej miski. Różnica kulturowa pomiędzy Europejczykami a Turkami jest widoczna gołym okiem.